A rejtett kamerák legálisak a munkahelyen?

A kamerák és különböző típusú rejtett kamerák álltalában legálisak, ha törvényes célokra használják őket (biztonság, lopás megelőzése, stb.) Előfordulhat azonban jogi korlátozás azokra a helyekre vonatkozóan, hogy hol lehet elhelyezni kamerát. Például a megfigyelt területet meg kell jelölni, hogy találhatók ott kamerák. Az alkalmazottaknak különös figyelmet kell fordítaniuk a munkahelyi szabályzatokra, amelyek az alkalmazottak megfigyelésével foglalkoznak az adott körzetben.

A munkahelyi megfigyelés legitim indokai és módszerei

Minden államban vannak olyan törvények, amelyek szabályozzák a magánélet védelmét. A munkáltatónak jogos okának kell lennie, hogy megfigyelhesse az alkalmazottat kamerán keresztül. Mindazonáltal naponta találkozunk olyan körülményekkel, ahol összefuthatunk egy rejtett kamerával a munkahelyeken (akár a saját munkahelyünken, akár más munkahelyeken), beleértve az élelmiszer boltokat, kiskereskedelmi üzleteket, bankokat, stb. Ezekben az esetekben a kamerák feladata a biztonság és a lopás megelőzése. Ezek az okok kétségtelenül jogszerűek és ésszerűek. Az irodai kamerák esetében a munkáltatónak meg kell ismernie a vállalat politikáját és meg kell adnia az okokat, hogy miért van kamera a munkahelyen.

Hasonlóképpen a munkáltatónak óvatosnak kell lennie a munkahelyen történő hangfelvételekkel, az ilyen körülmények között alkalmazható nemzeti visszaélésszerű törvények fennállása miatt, függetlenül attól, hogy a munkáltatónak jogszerű okai lehetnek. Ebből kiderül, hogy ha a kamerák hangot is rögzítenek akkor megsérthetik a törvényt.

Kamerák elhelyezése a munkahelyeken

Amint az fentebb említettük, államtól függetlenül, a magánvállalkozások általában jogosultak a munkahelyi helyiségek felügyeletére, ha ezt törvényes okokból kifolyólag végzik. Nem meglepő tehát ha kamerával találkozunk a bejáratnál bevásárlóközpontokban, bank automatáknál és így tovább. Az ilyen nyilvános helyeken, a kamerákat törvény védi, és ezért legálisak.

Az alkalmazottak személyes jogainak védelmét azonban nem mindig biztosítják megfelelően. Néhány országban a törvény előírja, hogy a munkáltató megsérti az adatvédelmi jogokat azzal, hogy olyan helyiségekbe helyez el kamerákat, ahol magánélet folyik. Egyes országokban a magánélettel kapcsolatos munkaterületek közé tartozik például a WC, ruhatár, szünetben használt helyiségek, stb. Egyes államokban jelentősen eltérnek egymástól az erre vonatkozó törvények, a munkahely konkrét területeit ellenőrizni kell, ezért megfelelően értesíteni kell az alkalmazottat és a munkaügyi hivatalt.

Ha a munkaadó a kamerákkal visszaél, és elfogadhatatlan munkakörülményeket teremt, akkor az zaklatásnak és diszkriminációnak minősül. Éppen ezért fontos, az adott körzetre való törvényeket ellenőrizni és olyan ügyvéd tanácsát kérni, akinek már van tapasztalata a munkahelyi kamerákkal.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.