A rejtett kamerák keresésének titkai

Napjainkban, amikor a technológia egyre kisebb és olcsóbb, mint bármikor ezelőtt, bárhol el tud helyezni egy kamerát. Amint elkezdi keresni őket, észreveszi, hogy a kamerák mindenütt jelen vannak: a kereszteződésekben, parkolókban, még a lakásokban is. Ha olvassa ezt a cikket a telefonján, miközben a reggeli kávéjára vár, nagy valószínűséggel lesz ott egy kamera, amely Önt fogja figyelni. Az is lehet, hogy ez egy rejtett kamera, amit Ön észre sem vesz. Ezeknek a kameráknak számos törvényes felhasználási módja van. Biztosítani tudják a nyilvános helyeket a lopás megakadályozása érdekében. Problémák akkor merülnek fel, ha szégyentelen célokra használják fel őket, ami sajnos gyakrabban történik, mint azt bármelyikünk szeretné.

A rejtett kamera kínálata manapság nagyon nagy. A kamerák akár ébresztőórának, tápegységek nem, füstérzékelőknek, vagy légfrissítőknek is álcázhatjuk, amelyek többnyire vezetéknélküliek és akkumulátorosak. Ezek a kamerák könnyen beszerezhetőek és nem igényelnek technikai tudást a telepítésnél, amely azt jelenti, hogy bárki bármilyen rossz szándékkal elhelyezhet egy kamerát a nyilvános helyeken és figyelheti önt.

A rejtett kamerák legálisak?

A rejtett kamerákra vonatkozó törvények minden országban mások, így ellenőriznie kell a helyi törvényeket és ismerje meg a pontos részleteket az adott területen. Vannak olyan helyiségek, amelyek úgynevezett „magán helyiségek“ (fürdőszobák, öltözők, hotel szobák, stb.) ahol a rejtett kamerák elhelyezése nem legális. Ha a helyiség meg van jelölve, mint kamerával megfigyelt terület, akkor a kamerákat legálisnak minősítik. Közterületeken, mint például a sétáló övezetek, parkok, bevásárló központok, ezeken a területeken a kamerák legálisak annak ellenére hogy rejtett kameráról vagy biztonsági kameráról van szó.

Az a tény hogy a rejtett kamerák illegálisak is lehetnek, az emberek nem hagyják abba az elhelyezésüket, így Önön múlik, hogy éber maradjon.

Hogyan veszem észre, hogy megfigyelnek?

A kamerák kicsik és elég gyakran, jól álcázottak, tehát első dolgunk az, hogy nézzünk jól körül. Nem mindenki tud rejtett kamerát megfelelően elhelyezni. Csak jobban szemügyre kell venni a szobát. A következő jeleket kell keresni:

  • Váratlan helyeken kábel, vagy olyan kábel, amely értelmetlennek tűnik: Sok kamera vezeték nélküli, de vezetékesek is vannak. A megmagyarázhatatlan kábelek felfedik a rejtett kamerát.
  • Fények: A rejtett kamerákhoz nem vezetnek nyilvánvaló jelek, de a kamerák, amelyek nincsenek jól alkalmazva, némi fényt adnak ki. Ha a használó személy nem volt elég óvatos, és nem a megfelelő kamerát használta, akkor ez egy nagyszerű útmutató az Ön számára.
  • Kis rések a falban vagy más helyeken: Elég egy kis lyuk a kamera lencséjének és megfigyelheti az egész helyiséget. Néhány kamerát különböző, ártalmatlannak tűnő tárgyakban helyeznek el.
  • Szokatlan tárgyak: Ha ismerős helyen vagy, keress valami újat.

A rejtett kamerák keresésének másik módja az, hogy meghallgassuk őket. Ez nem érvénye az összes kamerára, de néhány mozgásérzékelővel felszerelt kamera, puha kattogással vagy zümmögéssel indul el, ha valaki elhalad előtte. Zajos helyen nem hallhatja őket, de olyan helyen ahol lehetősége van kikapcsolni a fényeket, rádiót, televíziót és más hangforrásokat, lehetősége nyílhat hallani a kamera aktiválódását.

Sajnos a fent említett módszerek nem száz százalékosak – de még ne adja fel. Bár nem minden rejtett kamera látható vagy hallható, de minden kamerának van lencséje, amely megtöri a fényt, lényegtelen hogy be- vagy ki van kapcsolva. Meg kell tanulnia megkeresni a kamerát a fény segítségével. Ez a módszer még mindig nem tökéletes, mert megfelelő szögben kell a fénynek a lencsére esnie, és néhány eszköznél elég közel kell mennie, hogy észrevegye a rejtett kamerát.

A legegyszerűbb módja annak, hogy egy fényforrás segítségével rejtett kamerára bukkanjon, hogy kapcsolja le a lámpákat és egy zseblámpa segítségével világítsa körbe a szobát. Lassan haladjon és vizsgálja meg a gyanús helyeket többféle szögből is. Ahol tükröződést érzékel, ahol nem lenne szabad – olyan terület ahol nincs tükör, üveg vagy más fényvisszaverő felületek – előfordulhat, hogy rejtett kamerát talált. A tükrök gyanúsak lehetnek, mert nehéz észrevenni mögöttük a rejtett kamerákat.

Könnyebbé teheti a rejtett kamerák felismerését az okostelefonon található kamera-felismerő alkalmazás segítségével. Ezek az alkalmazások a telefon vakujának segítségével megvilágítják a kamera lencséjét és igy segítenek önnek a felfedezésben. De a mobiltelefonnak maximum 1-2 méterre kell lenni a rejtett kamerától.

Rejtett kamerák érzékelője

A rejtett, professzionális minőségű kamerák érzékelője sokkal hatékonyabb, mint a fent említett különböző technikák alkalmazása. A professzionális érzékelő kétféle módon találhatja meg a rejtett kamerákat: villanófényeket keresnek (hasonló a fent említett zseblámpa és okostelefon használathoz), vagy érzékeli az RF jelet a vezeték nélküli kamerákból. Néhány olcsóbb eszköz csak a jelek észlelésén alapul, míg a drágább modellekben már mindkét funkció megtalálható.

A rejtett kamerák vizuális észleléséhez az érzékelők LED fényjelzést – vagy a drágább modellek – lézereket használnak. Használatuk olyan egyszerű, mint a zseblámpa használata. Helyezze az érzékelőt a szemére (győzödjön meg róla, hogy a lámpák a szemtől elfele mutatnak) majd aktiválja. Úgy, mint a zseblámpánál vagy az okos telefonnál, az érzékelőt a kamera felé kell irányítani. Lassan és körültekintően nézzen körül és olyan területekre összpontosítson, ahol a kamera rejtőzhet. A rejtett kamera lencséjének fel kell villannia az érzékelő keresőjében.

A jelek segítségével a kamerák érzékelése még könnyebb lehet. A legtöbb érzékelő hangjelzést ad ki, ha megtalálja a jelet vagy ha eléri a potenciális kamerát. A jelérzékelővel az a probléma, hogy manapság sok olyan eszköz van, amely jeleket bocsájt ki. Ez azt jelenti, hogy az érzékelő elvezetheti Önt a kamerához vagy egy olyan eszközhöz, aminek a kamerához semmi köze. Továbbá ha a rejtett kamera ki van kapcsolva, vagy nincs jel, akkor az érzékelő nem rögzít semmit. Végül jobb, hogyha a lencsekereső érzékelőt használjuk. Ez időigényesebb lehet, de legalább elvezeti önt egy igazi kamerához.

Mit kell tennem, ha rejtett kamerát találok?

Még akkor is, ha detektor segítségével rejtett kamerát talál, érdemes felvenni a kapcsolatot a hatósággal. A rendőrség nemcsak képes lesz eltávolítani a kamerát, hanem megtalálhatja azt is, aki elhelyezte ott – ezáltal meg akadájozza azt hogy valaki kémkedje Ön után.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.